• 25/11/15 MKB gebruikt nog weinig alternatieve financiering

Zelfstandigen en mkb-bedrijven hebben weinig ervaring met nieuwe financieringsvormen zoals startersleningen, crowdfunding en overbruggingskredieten.

 

mkb financiering

Dit blijkt uit een peiling van de Kamer van koophandel, samen met de Hogeschool Utrecht, onder ruim 3.000 zzp’ers en ondernemers met een mkb-bedrijf (twee tot 49 werknemers).

Ondernemers gebruiken nu nog vooral als financiering een hypotheek, een reguliere banklening, een rekening bij de bank, een lening van kennissen of familie en een vooruitbetaling.

“Ondernemers kiezen vooral voor traditionele vormen en als die spaak lopen, haken de meeste ondernemers af in hun zoektocht naar geld”, zegt KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk. “Door onbekendheid worden nieuwe financieringsmogelijkheden nog nauwelijks gebruikt.”

Verkeerde loket

Aan de andere kant zeggen vier op de vijf zzp’ers wel alternatieve kredietvormen zoals de starterslening, crowdfunding en het overbruggingskrediet te kennen, maar gebruikt maar 1 tot 2 procent van de zelfstandigen deze kredieten.

Ook vier op de vijf mkb’ers kent de alternatieve vormen van krediet, maar “slechts” 1 tot 3 procent van de mkb’ers maakt er gebruik van, aldus de KvK.

Volgens Lex van Teeffelen, hoogleraar financiële en economische advisering, van de Hogeschool Utrecht staan ondernemers vaak voor het verkeerde loket. “Ze gaan naar de bank en worden daar vaak afgewezen. Ze kunnen beter alternatieven proberen, zoals factoring, leasing of Qredits.”

Lees hier het hele onderzoek.

Bron: Nu.nl, Kvk, Hogeschool Urecht

 


Check nu hoeveel krediet u kunt krijgen!