• 6/6/16 ‘Bedrijfskrediet door banken strenger, remt economie’

De helft van de Nederlandse banken heeft de voorwaarden voor het midden- en kleinbedrijf om een krediet te krijgen strenger gemaakt.

Dat concludeert De Nederlandsche Bank op basis van het eerste kwartaal van dit jaar. Daardoor is het voor het MKB nog moeilijker geworden om een nieuwe lening te krijgen.

Niet investeren is volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland, op de lange termijn heel onverstandig. “Want als je niet investeert is het ook lastig om te innoveren en dát is belangrijk voor je bedrijfsvoering. Maar het verhaal is al wel twee jaar dat kredietverlening wel echt de grote groeiverbreker van de Nederlandse economie aan het worden is. Zodra je ergens binnenkomt begint men over de lastige relatie met de bank, met name de aangescherpte voorwaarden.”

Uitwijkmogelijkheden
Het aantal uitwijkmogelijkheden is beperk, meent Biesheuvel, met slechts drie banken die zich überhaupt nog bezighouden met het verstrekken van kapitaal. En van kredietunies en crowd funding is voorlopig ook nog niet heel veel te verwachten. “Ik vrees dat het voor de gemiddelde mkb’er gewoon niet weggelegd is om buiten één van die drie banken om serieus zaken te doen.”

Voor de banken is het MKB nou eenmaal niet zo lucratief als een multinational. Biesheuvel onderschrijft dat, maar tegelijkertijd wordt het MKB afgesneden van krediet. En dat vraagt om een collectieve aanpak. “Banken, overheid en belangenbehartigers moeten bij elkaar gaan zitten en structureel nadenken hoe we dit gaan aanvliegen. Naar elkaar wijzen heeft geen zin, maar als wij de Nederlandse economie innoverend en concurrerend willen houden, dan moet de kredietverlening echt op gang komen.”

Maatwerk
Het wachten is wat Biesheuvel betreft op de doorbraak van nieuwe alternatieven voor bankfinanciering. Toch hoopt hij samen met de overheid, DNB en de banken voor die tijd al in gesprek te kunnen over oplossingen. “Er zijn nog steeds heel veel goede bedrijven en het maatwerk blijft cruciaal. En als je zegt: tot 2 ton is er geen maatwerk mogelijk, dan praat je over ruim 80 procent van alle kredietaanvragen van het MKB. We zullen toch naar nieuwe oplossingen moeten, want als ondernemers niet meer investeren en geen mensen meer aannemen, dan vraag ik me af hoe de economie überhaupt weer op gang moet komen.”

Aangescherpt
Jeroen Willems, directeur bij ICC, begrijpt de ingewikkelde positie van de banken. “Voor banken is het op zich logisch dat de voorwaarden aangescherpt worden. Het aantal faillissmenten in het MKB neemt fors toe de laatste periode.” En dat vraagt om maatwerk, zegt ook Willems. “Niet alle ondernemingen moeten in deze economische situatie over één kam worden geschoren. Bij grotere ondernemingen is maatwerk vrij goed mogelijk, maar bij het MKB worden de kosten om maatwerk te leveren relatief te hoog vanwege de beperkte kredietomvang.”

In euro’s gemeten is het risico weliswaar kleiner in het MKB, zegt Willems, maar relatief – ten opzichte van het krediet – is het risico een stuk groter. “Het is wel begrijpelijk, maar ik ben het helemaal eens met de stelling dat deze ontwikkeling het MKB in Nederland in grote problemen kan brengen.”

Bron: BNR


Check nu hoeveel krediet u kunt krijgen!